Köhögés fajok

Az orvosok két típusú köhögést különböztetünk meg

Mielőtt köhögés elleni szirupot választ, győződjön meg arról, milyen típusú köhögés kezelésérevan szüksége: köhögés és köhögés nem mindig ugyanaz. Az orvosok megkülönböztetnek két típusú köhögést: a száraz köhögést, nyák képződés nélkül, illetve a hurutos köhögést.

Száraz köhögés általában a megfázás előfutáraként jelentkezik. A hörgők nyálkahártyáján megtelepedett kórokozók és a kezdődő gyulladás köhögési ingert váltanak ki. Ez a száraz köhögés, mely gyakran „ugató“ hangon szólal meg. Kiváltképp éjszaka jelent kellemetlenséget, mivel megzavarja a nyugodt alvást és mellkasi, valamint garat-/torokfájdalommal jár.

Kezelés hiányában a száraz köhögést a hurutos köhögés követi

A hurutos köhögés a megfázás során fokozott váladék termelődés következtében alakul ki. A hörgők falán folyamatosan nagy mennyiségű nyák termelődik, mely a légutak átjárhatóságát akadályozza. A hurutos köhögés gyakran eröltetett, miután a váladék nehezen szakad fel a hörgők faláról. A köhögés hangja „hörgő“ jellegű.

Különböző köhögések különböző kezelést igényelnek

A megfelelő kezelés megválasztásához szükséges köhögésünk típusának ismerete. A hurutos köhögés kezelésére nyákoldók/köptetők használata javallott, hogy megkönnyítsék a váladék a felszakadásást és ürülését. Száraz köhögés enyhítésére a köhögési ingert megszünetetednő, a hörgőnyálkahártya regenerálódását előidéző szer alkalmazása a megfelelő.
Ezért hasznos a Klosterfrau Izlandi Zuzmó köhögés elleni szirup, amely izlandi zuzmó tartalmának köszönhetően nyugtatja és regenerálja az irritált nyálkahártyát. A bosszantó köhögés ezáltal megszűnik.